15 Mayıs 2012 Salı

Tarihi İnka Şehri Machu Picchu :
Dünya medeniyetinin görenleri hayrete düşüren yeni keşiflerinden biri Güney Amerika’da yükselmektedir. Bu keşif, İnka İmparatorluğu’nun kayıp şehri Machu Picchu’dur. Peru’da, yapılışının üzerinden neredeyse altı yüzyıl geçtikten sonra fark edilen bu şehir, şimdilerde bilim adamlarına İnkalar hakkında yeni ipuçları veriyor. 

Machu Picchu; Peru’nun Cusco şehrinin 80 km kuzeybatısında; Urubamba Nehri’nin aktığı Urubamba Vadisi üzerindeki dağlardan birinin zirvesinde, 2.430 m yükseklikte kurulmuştur. Tarihi öneminin yanında görsel güzelliğiyle de dünyanın dikkatini çekmiş durumdadır. Öyle ki şehir panoramasına bakıldığında, dikkati onlarcasının arasından üç rengin üstünlüğü çeker: yeşil, mavi ve beyaz. Dağların, ormanların ve kalıntıları saran bitkilerin canlı yeşili, berrak gökyüzünün mavisi ve elinizi uzattığınızda dokunabileceğinizi sandığınız bulut kümelerinin ve ansızın etrafınızı saran sis tabakasının beyazı... Doğanın insan zekâsıyla birleştiği bu mistik şehir, her bir köşesiyle keşfedilmeyi bekliyor.
 

Machu Picchu hakkında: 

Urubamba Vadisi üzerindeki yer alan dağlardan birinde kurulmuş kentin, 1450 yılı civarında yapıldığı öngörülmektedir. Tarihçi Hiram Bingham tarafından 24 Temmuz 1911’de bir gezi esnasında bulunmuş ve tüm dünyanın dikkatini üzerine çekmiştir. Bu doğa harikası, coğrafi olarak ulaşımı oldukça zor bir yerde bulunduğundan İspanyollar tarafından bulunamamış, dolayısıyla istilaya uğramadan günümüze kadar varlığını sürdürebilmiştir. Bölge, 1983’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dâhil edilmiş, 2007’de dünyanın yeni yedi harikasından biri ilan edilmiştir.
 

İnka uygarlığındaki mimari özellikler, şehirde yer alan yapılar incelenerek saptanabilir. İçerisindeki iki yüzden fazla yapı, kuru taş yöntemi kullanarak inşa edilmiştir. Bu duvar tekniğinde, taşlar arasına yapıştırıcı harç konulmaz ki bu da İnkaların mimaride ulaştıkları parlak noktayı gözler önüne serer. Machu Picchu’da şu üç yapı en fazla ilgi uyandıranlardır: Intihuatana Taşı, Güneş Tapınağı ve Üç Pencereli Oda.
 

Intihuatana Taşı :
Intihuatana, Güney Amerikalıların kutsal saydıkları taşlardan biridir. Gece ile gündüzün eşit olduğu 21 Mart ve 23 Eylül günlerinde güneşe çevrilen bu taşın saat veya takvim olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir. İspanyolların istilasından etkilenmediği için Peru kültüründe önemli bir yeri vardır. 

Güneş Tapınağı :

Tepenin alçak kesiminde yer alan bu yapı, Machu Picchu’nun en çok dikkat çeken yapısıdır. Yapılış sebebine dair birçok görüş ileri sürülmektedir. Kimi bilim adamları buranın İnka tanrılarına tapınmak için kullanıldığını, kimileri ise bir astronomik gözlem merkezi olduğunu ileri sürmektedir. Burada şehrin aristokratlarının yaşadığı tahmin edilmektedir ki bunun da en önemli kanıtı içinde bir çeşmenin bulunmasıdır. Güneş Tapınağı’nın bir diğer özelliği ise İnka mimarisinde pek rastlanmayan yuvarlak bir duvara sahip olmasıdır.
 

Üç Pencereli Oda :

11 m uzunluğunda, 8 m genişliğindeki bu oda, adını aldığı 3 adet pencereye sahiptir. Bu pencerelerin, İnka mitolojisinde adları geçen Ayar Kardeşler’in pencerelerini kullanarak dışarı çıktıkları mağarayı simgelediği sanılmaktadır. Kapı ve pencere eşiklerinde kullanılan taş bloklarının neredeyse 3 ton ağırlığında olduğunu düşünülürse, bu yapının İnkalar için oldukça fazla öneme sahip olduğu daha kolay anlaşılır.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder