17 Mayıs 2012 Perşembe


HİNDİSTAN
MUMBAİ 
Arap Denizi’ne bakan Hindistan’ın Güney’deki giriş kapısı. Maharashtra Eyaleti’nin başkenti. Hindistan’ın ticaret, mücevherat ve sanat merkezi…
Portekiz sömürge döneminin izlerini taşıyan Gotik mimarisi, büyük meydanları, doğal yaşam parkları, plajları ile romantik çekiciliği olan bu şehri, hinduizm ve jainizmin rituellerinin yansıması olan etkileyici yontuların bulunduğu Elephanta Mağarasının görkemi daha da çekici kılıyor…HYDERABAD
Andhra Pradesh Eyaleti’nin başkenti. Güney Hindistan’ın iç bölgelerinde yer alan Hyderabat’ın nüfusunun yarısı Müslüman. Yüzlerce yıllık İslam eserleri ile modern binaları bir arada bulunduruyor. Ayrıca Hindistan’ın bilgisayar teknolojileri merkezi olması nedeniyle “Cyberabad” olarak da anılıyor. Hayderabad incileri, tütsüler ve bakır kapları satan dükkanları ile Arapların binbir gece masallarının atmosferini çağrıştıran şehir…






HİMALAYA DAĞLARI

Himalaya Dağları, dünyanın en büyük ve en yüksek sıradağlarıdır. Asya'nın orta güney kısmında, doğu batı doğrultusunda uzanır. Dünyanın en yüksek zirvesi Everest'i (8850 m.) içine alır. Everest Tepesi, Nepal ile Tibet (Çin) sınırında yer alır. Everest tepesi Nepal'in sınırları içersindedir. Himalayalar, levha tektoniği kuramına göre, iki kıtasal levhanın yani Hindistan levhası ve Asya levhasının çarpışması sonucu oluşmuştur ve bu oluşum halen devam etmektedir.
Pakistan, Hindistan, Çin, Nepal ve Butan' dan geçen 2400 km uzunluğundaki Himalaya dağ zincirinin buzulları, Asya' nın 9 büyük nehrini besliyor. 1,3 milyar insan, bu su yollarına bağımlı olarak yaşıyor. Verilere göre ise Himalayalarda sıcaklıklar, son 30 yıl içinde on yılda bir 0,6 ile 0,15 derece artmakta ve sıcaklıkların artmaya devam etmesi halinde 50 yıla kadar buzul ve karların tamamen erimesi bekleniyor.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder