17 Mayıs 2012 Perşembe


GOBİ ÇÖLÜ-MOĞOLİSTAN
Gobi Çölü (Güney Moğolistan) 
Yeryüzündeki dokunulmamış, eşsiz ve gizemli yerlerinden biri olan Gobi çölü Moğolistan'ın güneyi ve Çin'e bağlı Sin-Kiang ve Kansu eyaletlerinin yakınlarındaki bölgeleri de içine alan geniş çöldür. Eskiden kapalı bir deniz olan Gobi çölü’nde fosilleşmiş dinozor iskelet ve yumurtaları çok sayıda barındıran yeryüzündeki tek bölgedir. Etrafını kayalık sıradağlar çevirmiştir. Güneyde Altun Dağ, Bei ve Yin Dağları, batıda Tanrı Dağları, kuzeyde Altay ve Hangay Dağları yer alır. Çölün uzunluğu 1600 km olup, genişliği 480-965 km arasında değişir.
Gobi Çölünde karasal ve kuru bir iklim hüküm sürer. Kışları soğuk, yazları ise sıcaktır. Sıcaklık -40°C ile 45°C arasında değişir. Yağışların büyük bölümü yazın olur. Batıda yıllık yağış ortalaması 69 mm iken, kuzeydoğuda 200 milimetreye çıkar.
Gobi Çölü Moğolistan topraklarının %30 kısmını kapsayan hayvan ve bitki örtüsü bulunan çöldür. Gobi Çölü dünyada bulunan diğer çöller gibi yaşam bulunmayan çöl olarak bilinmektedir. Fakat gerçekte yabanı hayvanlar ve bitki örtüsü ile zengindir. Gobi çölü’nde Ovis Ammon olarak adlandırılan Yabanı Koyunu (Argali Sheep), Wild Ass olarak adlandırılan Yabanı Eşek (Hulan), Kar Leopardı (Snow Leopard), Antilop (Gazelle), Yabanı Deve (Wild Camel), Gobi Ayısı (Mazaalai), ve Desert Ibex olarak adlandırılan boynuzları arkaya doğru kıvrık bir dağkeçisi (Yangir) gibi nensi tukenmekte olan hayvanlar yaşıyorlar. Moğollar bu bölgede toplam 33 tane Gobi olduğunu düşünüyorlar. 1975 yılında Birleşik Milletler tarafından tasarlanan dünyanın 4 büyük Biosphere Reserve'lerinden biri olan Büyük Gobi Bölgesi (The Great Gobi Reservation) olarak 1991 yılında faaliyet ve araştırmalara başlamıştır.
 










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder