17 Mayıs 2012 Perşembe


İndus Irmağı-PAKİSTAN

İndus Irmağı Çin’den doğarak Pakistan topraklarından Hint Okyanusu’na dökülür. İndus Irmağı Pakistan’ın en büyük ırmağıdır.
İndus Irmağı Çin’deki Tibet Platosu’nda bulunan Himalaya Dağları’ndaki 5.000 metre yükseklikteki tepelerden kaynaklanır. Biri kuzeybatı diğeri güneydoğuda olmak üzere iki kaynaktan doğan İndus Irmağı’nın iki kolu da önce batıya doğru akarak pek çok kol aldıktan sonra Çin topraklarından çıkar. Kuzeydeki kol kuzeybatı yönünde akarak Jammı Keşmir topraklarına girer. Güney kolu ise batı yönünde akarak Hindistan topraklarına girer.
Kuzey kolu Jammu Keşmir’i doğudan batya geçerek Karakurum Dağları’nın yakınlarında güneye dönerek Pakistan topraklarına girer. Güney yönünde akarak Pakistan’ın orta
İndus Irmağı Pakistan'ın Can Damarıdır.
bölgelerinde güney kolu ile birleşir.
Güney kolu ise doğudan batıya Kuzey Hindistan’ı geçerek  Lahor kentinin güneyinden Pakistan topraklarına girer.Pakistan topraklarından güneybatı yönünde akarak Pakistan’ın orta bölgelerinde kuzey kolu ile birleşir.
Her iki kolu birleştikten sonra İndus Irmağı güneybatı yönünde Haydarabat kentinden geçerek  bir hilal yaparak akar. Karaçi kentinin güneydoğusundaki deltasından Umman Denizi üzerinden Hint Okyanusu’na dökülür.
İndus Irmağı 3.200 km uzunluğundadır. Suları bol alüvyon taşır. Taşıdığı alüvyonlarla Pakistan’ın kurak bölgelerinde verimli ovalar oluşturmuştur. Pakistan’ın kurak bölgelerinden akan İndus Irmağı adeta Pakistan’ın can damarıdır. Pakistan’da yapılan tarım büyük ölçüde İndus Irmağı’nın suları sayesinde yapılır.
Taşkınları önleme, tarımsal sulama ve elektrik üretimi  amacıyla Pakistan’da İndus Irmağı üzerine pek çok baraj yapılmıştır. Dünyanın en büyük barajlarından birisi olan Tarbela Barajı da İndus Irmağı üzerindedir.
İlkbahar aylarında İndus Irmağı’nda büyük taşkınlar meydana gelerek çevreye büyük ölçüde zarar verir. İndus Irmağı üzerinde taşımacılık yapılamaz.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder