15 Mayıs 2012 Salı



Naeroyfjord – NORVEÇ

Norveç’in güneybatısında , Bergen’ in kuzey doğusunda yer alan , Geirangerfjord  ve  Nærøyfjord, batı Norveç fiyortları ‘nın bir
parçasını oluşturur .Her iki fiyort da , en derin ve en uzun fiyortlar arasında , en arketipsel  fiyort manzaralarına ve en çarpıcı sahnelere ,sahip olanlar olarak kabul edilmektedir.
Doğal güzelliklerini , dar ve dik ,kristal kaya
duvarlarından alırlar. Yükseklikleri ,deniz seviyesinden 500 – 1400 m.ye kadar
ulaşabilmektedir. Düz kaya duvarlardan , buz gölleri ve buzulların erimesi ile oluşan nehirlerden gelen sular, sayısız şelaler halinde serbestçe akar.
Fjortlardaki doğal yaşam , denizaltı buzultaşları gibi karasal ve deniz memelileri gibi denizsel, birçok  doğal olaylar zincirini desteklemektedir.
Batı Norveç Fiyortları , dünyadaki , tip fiyort manzara lokalitesi olarak ,klasik ve mükemmel gelişmiş fiyortlardır. Dünya Mirası Listesi’ndeki ,diğer mevcut fiyortlar ile ölçek ve kalite bakımından karşılaştırılabilir, iklim ve jeolojik farklılık ile ayırt edilebilirler. Özellikleri ,dünyanın en uzun ve en derin fiyortlarının ikisini oluşturmalarıdır.
Nærøyfjord  ve Geirangerfjord bölgeleri , dünyanın en iyi manzaralarına sahip fiyortları olarak kabul edilebilir.Eski terk edilmiş veya kullanılan çiftliklerin görüntüleri ,fiyortların doğal manzarasına , kültürel ve dramatik bir yön olarak eklenmektedir.











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder