15 Mayıs 2012 Salı


ABD'NİN DOĞAL GÜZELLİKLERİ

1) Niagara Şelalesi, New York 


Kuzey Amerika kıtasının en güçlü şelalesi olan Niagara Şelalesi, 167 metrekarelik bir alana ve 750,000 galon sıvı hacmine sahiptir. Amerika ve Kanada arasında bulunan bu şelale tarihinde bir boğulma vakasına ev sahipliği yapmıştır.



2) Mount Rushmore Milli Anıtı, Kilit Taşı, Güney Dakota 


Amerika'nın en etkili başkanları, bir granit dağ yüzüne oyularak heykelleri yapılmış ve mühendislik alanında olağanüstü bir başarı elde edilmiştir. Yılda 2 milyondan fazla insan buraya gelerek bu görkemli yeri ziyaret ederler.




3) Dalga, Coyote Buttes, Arizona 

Bu oluşumda, aslında dikey ve yatay katmanlar halinde kalsifiye kum tepeleri ve büyüleyici renk bantları demir oksitler, hematit ve götit vardır. Dalgayı oluşturan Navajo kumtaşı 190 milyon yaşında olduğu tahmin edilmektedir. Bu formasyonun hassas doğası gereği, ziyaretçilerin Arazi Yönetim Bürosundan bir gün önceden izin almaları gerekmektedir. Ziyaretçiler kişi başına 7 $ ücret ödemek zorundadırlar.






4) Kilauea Volcano, Hawaii Volkanik Milli Parkı, Hawaii 

70 milyon yıl öncesine dayanan bir hikâye. Pasifik Okyanusu’nun ortalarında, jeologların “sıcak nokta” olarak tabir ettikleri, magmanın yüzeye yaklaştığı bir bölgede lavlar fışkırmaya başladı. Deniz derinliğinin 5-6 bin metre olduğu bu bölgede, volkandan çıkan lavlar zamanla bir ada oluşturmayı başardı.
 






5) Taos Pueblo, Taos, New Mexico 

Sangre de Cristo Dağları'nın dibinde yer alan bu çok katlı kerpiç, bileşik ülkenin, en iyi korunan Pueblo Hint yerleşim merkezlerinden biridir. 1400 öncesi inşa edilmiş ve saman ve karışık topraktan yapılmış kerpiç tuğla ile inşa edilen evler parlak türkuaz kapıları ile dekore edilmiştir.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder