17 Mayıs 2012 Perşembe


BORCOMİ KAPLICASI-GÜRCİSTAN
Gürcistan'ın petrol ve doğalgaz rezervleri oldukça sınırlıdır. Ülkede çıkarılan başlıca mineraller manganez ve perlittir. Bunun yanı sıra, ülkenin dünyaca meşhur şifalı su kaynakları ile kaplıcaları bulunmaktadır.

Metal alaşımları üretiminde kullanılan ve önemli ihracat potansiyeline sahip manganez minerallerinin üretimi, hala Sovyet döneminden kalma eski yöntemlerle sürdürülmektedir. Yeryüzündeki en zengin manganez rezervleri Gürcistan’ın Chiatura bölgesinde bulunmaktadır.

İmereti Bölgesi

Masal diyarlarını andıran İmereti Bölgesi, doğa güzelliği ve misafirperverlikleri Batı Gürcistan’ın kapılarını aralamaktadır. İmereti Gürcistan’ın merkezinde olupta herhangi bir komşu ülkeyle sınırları olmayan tek ülkedir. İmereti’nin doğusunda yer alan Lihi boynu Kartli ve İmereti’yi, yani doğu ve batı Gürcistan’ı ikiye bölmektedir. Kartli bölgesinin batısında bulunan İmereti, kuzeyden Kafkas sıradağlarına bağlı olan Raca boynu, doğuda Lihe boynu, güneyden Mesheti boynu, batıdan Kolheti’nin aşağıda kalan kısımlarının doğu tarafında yer almaktadır. İmeretinin en önemli ırmaklarından olan Rioni, Gürcistan’ın su yönüyle en zengin ırmaklar arasında yer almaktadır. Eski ismi Pazisi olan Rioni, Latince Paizan kelimesinden gelmekte ve bu kelimenin gürcüce karşılığı sülün manasına gelmektedir. Eskiden Kolheti sülünü Rioni ırmağının aşağı kısmında ve Kolheti bölgesinde çoktu. Söylentilere göre, bu yabancı kuş türünü Argonatlar buradan götürmüşler. Kafkas sıra dağlarından, Pasi dağında doğan Rioni Irmağı, önce dağlar arasından güney istikametinde akmakta, daha sonra Kolheti’nin aşağı bölgelerine, Karadeniz’e dökülmektedir. Rioni ırmağının iki yakasında geniş bataklıklar bulunmaktadır. İmereti bölgesinde Rioni’ye Gvirila, Dzirula ve Tshenistsgali ırmakları ile birleşmektedir. İmereti, ikiye ayrılmaktadır. Kutaisi’nin doğusunda bulunan Zestaponi, Saçheri, Ciatura ve Haragauli şehirlerini içine alan dağlık bölgeye Yukarı İmereti, Kutaisi’nin batı ve güneyinde kalan ve Bağdadi, Vani, Tercola, Samtredia, Tkibuli, Tsgaltubo ve Honi şehirlerini içine alan kısma da Aşağı İmereti denilmektedir. Eskiden buğdayın çok ekildiği Yukarı İmereti Bölgesinde şimdilerde ise mısıra öncelik verilmektedir. Üzüm bağlarının olduğu bu bölgede üzüm dışında diğer meyvelerde çoktur. Bölgenin armudu, hurması, kariloki ve inciri çok lezzetlidir. Bölgede çömlekçilikte meşhurdur.













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder