18 Mayıs 2012 Cuma


MISIR
Kızıldeniz'in hemen kenarında ve etrafı çöl dağlarıyla çevrili olan ve bundan on yıl önce küçük bir

 balıkçı kasabası görünümündeki Sharm, özellikle son zamanlardaki turizm yatırımlarıyla 

Bodrum ve Marmaris gibi turizm merkezi olma yolunda ilerliyor. Burada turizm temelini 

oluşturansa dalış merkezleri. Tüm otellerde, çok sayıdaki dalış merkezlerinin birer temsilcisi

 bulunuyor. Kapalı bir deniz görünümündeki Kızıldeniz, Arap Yarımadası'yla Afrika kıtası 

arasındaki çöllerin ortasında bulunuyor. Bâb-ül Mendep Boğazı'yla Hint Okyanusu'na, Süveyş 

Kanalı'yla da Akdeniz'e bağlanan Kızıldeniz, Avrupa'yla Asya'yı birbirine deniz yoluyla bağlayan 

önemli bir ticaret yolu durumunda. En geniş yeri 350 km ve uzunluğu 2100 km olan bu iç deniz,

 kuzey kısmında iki kola ayrılır. Doğuda Akabe Körfezi, batıda da Süveyş Körfezi. Sıcak ve kuru

 bir iklim bölgesinde olduğundan buharlaşmanın çok fazla olduğu Kızıldeniz'e, herhangi bir 

akarsu girişi de yok.


Tüm bunlar deniz suyunun çok tuzlu ve yoğun olmasına neden oluyor. Buharlaşmayla kaybedilen su, Hint Okyanusu ve Akdeniz'den giren sularla tekrar kazanılıyor ve su seviyesinde fazla bir değişiklik olmuyor. Su sıcaklığı kışın 20°C'nin altına düşmüyor. Yazınsa 28°C dolaylarında. Gel-git olayı hemen hemen hiç görülmüyor. Tüm bu zengin biyolojik yaşamı görmek için dalıcı olmak gerekmiyor. Maske, palet ve şnorkel yardımıyla da resiflerin üzerinde çok rahat dolaşılabiliyor. Zaten biyo çeşitliliğin en yoğun olduğu ilk 10 metre. Bu derinlik de çok rahat görülebiliyor. Üstelik bunun için tekneyle çıkmanıza bile gerek. Kaldığınız otel deniz kıyısına yakınsa bu etkinliği rahatlıkla yapabilirsiniz. Ancak, tüplü dalışın avantajlarının daha fazla olduğu da unutulmamalı.

Biyolojik zenginliğin fazla olmasındaki diğer bir etken de su sıcaklığı. Sualtında birçok canlı üremek için yumurtaların açılabileceği, sıcaklığın yüksek olduğu mevsimleri seçer. Kızıldeniz'deyse 20 °C'nin altına düşmeyen su sıcaklığı da sualtı canlılarının üreme zamanlarının uzun bir döneme yayılmasına, dolayısıyla daha rahat üremelerine neden oluyor. Havanın neredeyse yıl boyu açık olması, bitkilerde fotosentez için gerekli olan bol miktarda gün ışığı anlamına geliyor

Mercanlar da denizyosunlarına güvenli bir yaşama ortamı sağlıyorlar. Ancak bunlar, 50 metreden daha derin yerlerde yaşamıyorlar. Buradaki resiflerde de tüm renklerini görebileceğiniz sert ve yumuşak mercanlar bulunuyor. Yüzeye yakın yerlerde lirkuyruklu mercan balıkları, çavuş balıkları sürüler halinde. Yaklaştığınız zaman belli bir mesafeye kadar sizden korkmuyorlar. Ancak, aradaki mesafe çok azaldığında yavaşça mercan kayalıkların arasındaki güvenli yarıklara girerek saklanıyorlar. Siz uzaklaşır uzaklaşmaz tekrar dışarıya çıkıp resif üzerinde dolaşmaya başlıyorlar. Bunların yanında çeşitli papağan balıklarını da görmeniz mümkün. Çok güçlü çene yapısına sahip olan bu balıklar mercan polipleriyle beslendiklerinden, devamlı olarak resiflerinden bir şeyler koparmaya çalışıyorlar. Tüm bunlar buradaki canlı çeşitliliğinin çok küçük bir kısmı. 

Özellikle akıntının fazla olduğu yerlerde büyük sürüler oluşturan ve dalıcılardan kaçmayan barakudalar ve yarasa balıkları, bunların yanında napolyon balıkları, dev mürenler de göze çarpanlar. Bu bölge Nisan ya da Temmuz-Ağustos aylarında en zengin dönemini yaşıyor. Bu dönemlerde köpekbalığı, kaplumbağa, manta gibi canlıları da görmek olası.




Mısır Doğal Güzellikleri

Mısır'a hayat veren Nİl Nehri'dir.Afrika'nın güneyinde başlar.Geçtiği yerler itibariyle MaviNil,Beyaz Nil isimlerini alır.

Ve Mısır'dan Akdeniz'e dökülür.Nil ve Nil boyunca yeşillikleri göreceksiniz birkaç yüz metre boyunca.

Onun dışında kalan yerler ise 
Mısır'ın tamamını oluşturan %90'nını oluşturan çölden ibarettir.O yüzden Nil'i mutlaka görmek lazım.

Keza Nil Nehri üzerinde öğleden sonraları çıkan bir rüzgar vardır,özellikler kuzey bölümünde.Ve orada motorsuz çalışan kayıklar vardır.Bunlara falluka denilir.

Fallukalara binip mutlaka bir gezinti yapmak lazım,rüzgarla keyfini çıkarmak lazım.Eğer güney bölümlerine gidicekseniz Kızıl Deniz dünya dalgıçları için adeta önemli bir merkezdir.

Bu yüzdendir ki orada çok çeşitli balık türlerini görmek ve farklı su canlılarını birarada görmek isterseniz o çok önemli bir merkez olacaktır.


Doğa itibariyle çöl iklimine sahip olmasına karşın özellikle kuzeyine yaklaşıldığı zaman özellikler İskenderiye civarına yaklaşıldığı zaman tipik bir akdeniz coğrafyası söz konusudur.

O yüzdende Nil Nehri ve delta bölümü en cazip yerler olmakla beraber Kızıl Deniz ve burdaki yerleşimlerde deniz yaşantısı açısından çok önemli yerlerdir.Bunların ötesinde Sina yarımadasında çölün dağla birleştiği bir yer vardır.

Burda önemli noktalardan bir tanesi var.Fırsat olursa 6.yy'da İstanbul Ayasofya'sını yaptırmış olan İmparator Jüstinyen tarafından Azize Katerina Manastırı vardır.Hem doğa hem de Musa peygamberin on emir alması itibariyle çok önemli bir dini merkezdir aslında.






















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder