18 Mayıs 2012 Cuma


FAS
Fas’ta kendinizi yüzyıllar öncesine ışınlanmış, zamanda geriye yolculuk yapmış sanıp ancak bir araba sesinde yahut modern teknolojik aletlerde bugüne dönüyorsunuz.

Marakeş, Fes ve Meknes’te, yalnızca etrafta dolaşarak bile ülkenin kültürel zenginliğine şahit olurken, Sahra Çölü’nün sarı-kızıl kumlarında yürüyebilir, Atlas Dağları’nın büyüleyici güzelliğine dalabilirsiniz.

Fas tüm tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri ile siz kendisine bağlayan, kendini tekrar tekrar ziyaret ettiren bir ülke. 

Ouzoud Şelalesi

Orta Atlaslar’ın 22 kilometre uzağındaki Ouzoud Şelalesi, 100 metre yükseklikten döküldüğü yerde büyülü bir atmosfer yaratıyor. Şelalenin çevresi zeytin ve maymun komünlerinin beslendiği meyve ağaçları ile kaplı.










Tinfou Çölleri

Sahra ile karşılaştırıldığında küçük kalan bu çöller, etraflarını saran Fraa Vadisi ile Fas’ın en unutulmaz güzelliklerinden birini meydana getiriyor. Çölü bu denli güzel kılan altın renkli kumları ki unutulmazlığı da yine aynı sebepten kaynaklanıyor.






Risanni

Ziz Nehri üzerindeki son durak olan Risanni, çölün yanı başında yer alıyor. Şehrin beş dakika uzağında ise ilk bağımsız güney krallığının harap bir şehri olan, 8. yüzyılla 14. yüzyıl arasında en parlak devrini yaşamış olan Sijilmassa bulunuyor. Bu harabeler ilk İslam-arap şehrine ait.

Risanni’nin diğer bir çekici özelliği ise ayda bir kurulan Pazar. Fas’ın dört bir yanından gelen insanlar her tür malı satmaya çalışırken oldukça ucuza bir eşek ya da maymun bile alabilirsiniz. Pazar genellikle Salı, Perşembe ya da Pazar günleri kuruluyor.

 Tamtettoucht

Tamtettoucht, Gorges du Todra’ın 20 km. uzağında Atlas Dağları üzerinde bir küçük Berberi köyü. Büyük kahverengi dağlar üzerinde yer alan çamur evleri ve bölge insanı Tamtettoucht’a çekicilik katan ayrıntılar.
  
Marakeş

Fes, Rabat ve Meknes’le karşılandığında çok daha Afrikalı kalan Marakeş, güneyin başkenti. Bu “kızıl şehir” zirveleri karla kapla Atlas Dağlarını arkasına alıyor. Kesinlikle bir güne sığdırılamayacak kadar çok gezilecek yere sahip şehir.

11. yüzyılda güneyden gelen savaşçılar tarafından kurulan şehir, Fas tarihindeki başkentlerden biri ve Fes’in rakibi olmuş. Bazı sultanlar Fes’i, bazıları ise Marakeş’i tercih etmiş ve başkentlik titri bu iki şehir arasında gidip gelmiş.  






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder