19 Mayıs 2012 Cumartesi

BAFA GÖLÜ
Gölün çevresi zeytinlikler ve çam ormanlarıyla kaplı. 1994 yılında büyük bir bölümü Tabiat Parkı olarak ayrılan göl, Didim ve Pamukkale'ye gelen turistlerin uğrak yeri. Söke Ovası'nda yer alan Bafa Gölü, arkeolojik değerler açısından Türkiye'nin en zengin yörelerinden birinde yer alıyor. Söke Ovası 2000 yıl önce denizmiş. Büyük Menderes Irmağı'nın getirdiği alüvyonlar körfezi doldurunca, ova haline dönüşmüş.

Bugünkü Bafa Gölü, denizden bir parça olarak arada kalmış. Gölün üzerinde üç küçük ada var. Adalarda eski dönemlerden kalma manastır ve kiliseler bulunuyor. İçlerinden en eskisi "Yediler Manastırı". Tarihi kalıntıların yanısıra, balıkçıl kuşları, pelikanlar, karabataklar ve ördekler de yörenin güzelliğine güzellik katıyor. Etrafı zeytin ağaçlarıyla çevrili gölün doğal zenginliklerini kuşlar tamamlıyor. Sahilde yolcu bekleyen dolmuş teknelerle ada turu yapmak mümkün. Bu keyifli tur sırasında yüzme molası da veriliyor. Ama en keyifli anlar, güneş battıktan sonra gökyüzüne vuran kızıllığın gölün rengini değiştirmesi seyrettiğiniz saatler.

Maksimum derinliği 25 metre kadardır. Gölün su kaynağı, Büyük Menderes nehrinin düzenli taşkınlıkları ve etrafındaki dağlıklardan gelen yeraltı ve yerüstü sularıdır. 1985 yılında Devlet Su isleri tarafından yaptırılan taşkın önleme seti, Bafa Gölü'nün Büyük Menderes Nehri ile olan ilişkisini kesmiş; sonuç olarak da göl seviyesi iki metre düşmüştür. Bu ise gölün biyolojik üretkenliğinin giderek azalmasına sebep olmuştur.

Tipik Akdeniz bitki örtüsünün gözlendiği göl çevresi, zeytinlik ve çam ormanları ile kaplıdır. Gölde irili ufaklı adalar mevcuttur. Bunların en önemlisi ikiz ada Menci Adası ve Hayalet Ada’dır.
Yapılan araştırmalar neticesinde gölün en az Büyük Menderes Deltası kadar önemli olduğu ortaya çıkartılmıştır. Uluslararası önemli kus alanları listesinde ver alan göl ve çevresince, Dünya çapında nesli tehlike altında olan Cüce Karabatak ve Deniz Kartalı gibi kus türlerinin ürediği, bunun yanı sıra gölün kış aylarında yüz binlerce ördek ve su kuşu türü tarafından beslenme ve barınma yeri olarak kullanıldığı tespit edilmiştir.

Balıkçılık açısından çok büyük kaynaklara sahip olan gölde 700 den fazla üyesi bulunan Su Ürünleri Kooperatifi bulunmaktadır. Civarda yasayan halkın yanı sıra, diğer bölgelerden gelen balıkçılar için de büyük ekonomik değere sahiptir. Son yıllarda gölün ekosisteminde meydana gelen değişimler balık stokunda büyük miktarda azalmalara neden olmuştur. Bu azalmanın en büyük nedeni ise Büyük Menderes Nehrin in su rejiminin değiştirilmesi ve nehir ile Bafa Gölü arasına inşa edilmiş taşkın setidir.

Ayrıca Göl etrafında yasayan çiftçiler, tarım alanları sulamak için gerekli suyun yanı sıra küçük ve büyükbaş hayvanlarının su ihtiyacını da gölden karşılamaktadırlar. Fakat son yıllarda göl seviyesinde meydana gelen iki metreye ulasan azalma suyun tuzluluğunu artırmakta ve kullanım imkânını azaltmaktadır.

Biyolojik yapısı nedeniyle, bilimsel araştırmalar için bulunmaz bir merkez olun Bafa Gölü, 1994 yılında "Tabiat Parkları ile ilişkili bulunan Menderes Deltası Milli Parkı statüsü kazanmıştır.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder